Skip to content

Computersystemen politie rammelen

by Elmer on maart 23rd, 2010

Er zijn vele manieren waarop ICT een politiek issue wordt. Rammelende computersystemen is er een van. Vandaag schrijft het AD “Crimineel vrijuit door haperende politiecomputer“. De tijd dat een agent uren bezig was met het intypen van een aangifte met twee vingers is gelukkig lang geleden. Alleen nu is er een nieuwe reden waarom ze niet op straat kunnen zijn: de computer systemen van de politie werken niet.

De reden voor de problemen is onduidelijk. Er wordt een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Voor het soort problemen dat wordt geschetst zijn er twee mogelijke verklaringen: Het systeem is slecht ontworpen of het is onvoldoende getest. Meestal is beide waar. Vaak is de reden dat bij de ontwikkeling of het beheer van het systeem is bezuinigd op kwaliteit. Het onderzoek zal ongetwijfeld met een groot aantal details komen van wat is misgegaan. En met aanbevelingen hoe dat te voorkomen. Als die aanbevelingen alleen op de incidenten ingaan, dan is ook het onderzoek weggegooid geld. De geschetste problemen kunnen maar op één manier worden voorkomen. Zorg ervoor dat er vooraf voldoende aandacht wordt besteed aan kwaliteit. De meerkosten in een project zijn waarschijnlijk kleiner dan het achteraf instellen van een commissie.

Berichten in het AD:
Computerproblemen politie houden aan
Noodsituatie bij politie door falend computersysteem
Korpschef luidt noodklok over ICT politie

Overig:
nos.nl/artikel/132892-oorzaak-computerproblemen-politie-gevonden.html
Nieuws.nl Computerproblemen politie nog niet opgelost

{lang: 'nl'}