Skip to content

Apple: Kampioen bescherming intellectueel eigendom.

by Elmer on januari 29th, 2012

Vijfentwintig jaar geleden kocht ik mijn eerste computer. Een Atari 520 ST. Een fantastisch apparaat. Gebruiksvriendelijk en goed betaalbaar. Net als de Apple Macintosh en de Commodore Amiga van die tijd gebaseerd op een Motorola 68.000 processor en voorzien van een volledig grafische gebruikersinterface. Het heeft meer dan 10 jaar geduurd voordat de PC’s gebaseerd op een Intel processor en Microsoft Windows deze familie konden evenaren. Toch werd Microsoft in die tien jaar, met het inferieure DOS en technisch slechtere apparaten, dominant. Hoe kon dat?

Om te beginnen hadden DOS PC’s, gebaseerd op een Intel processor, een open architectuur. Iedere fabrikant kon klonen maken van de oorspronkelijke machine van IBM. Verder werd er in de praktijk straffeloos software gekopieerd. Hoe anders verging het Commodore en Atari. Apple maakte hen het leven volstrekt onmogelijk. In plaats van blij te zijn met goedkope aanbieders op een vergelijkbaar platform, wilde Apple zijn winst handhaven. Met auteursrecht en intellectueel eigendom in de hand spande Apple processen aan. Dit beleid werd begin jaren ’90 voortgezet toen Microsoft met Windows kwam. In 1994 verloor Apple deze rechtszaak. Op de markt won Microsoft de strijd en kon het met een inferieur product de markt veroveren.

In het DOS tijdperk waren er vele software leveranciers actief op de markt. Microsoft zorgde voor DOS maar tekstverwerken deed je met WordPerfect. Ingewikkelde spreadsheets bouwde je in Lotus. Mailen deed je met Lotus Notes. Browsen met Netscape. Van de meeste van deze software pakketten hebben niet veel mensen meer gehoord, want vijf jaar geleden waren deze zo goed als verdwenen en domineerde Microsoft Office met Word, Excel en Outlook en in Windows zat Internet Explorer ingebakken.

Ook hier speelde een interessante strategie van Microsoft een rol, waardoor het tot voor kort het grootste IT bedrijf ter wereld was. Tot een jaar of tien geleden deed Microsoft geen enkele moeite om zijn auteursrecht af te dwingen. Op de particuliere markt in ieder geval. Als particulier kon je zonder problemen Windows of Word van een vriend of collega kopiëren. Uiteindelijk werd Microsoft marktstandaard en leidde de concurrentie een kwijnend bestaan.

Soortgelijk gedrag als in de jaren ’80 en ’90 toont Apple nu opnieuw. De concurrentie met Google (Android) en Samsung wordt voor een groot gedeelte in de rechtszaal gevoerd. Apple ontwikkelt technologisch hoogstaande producten en probeert deze duur te verkopen. Alles wat op een Apple lijkt wordt voor de rechter gedaagd. Op deze manier is het Apple gelukt het Amerikaanse bedrijf met de grootste beurswaarde te worden.

De basis van de wederopstanding van Apple, is niet de iMac, iPhone en iPad. Dat is de iPod. Waar Apple goed op heeft ingespeeld, is de behoefte om overal naar muziek te kunnen luisteren. Op dezelfde manier als Sony met de Walkman groot werd in het tijdperk van de muziekcassette, profiteerde Apple met een state of the art MP3 speler van de mogelijkheid om digitale muziek te luisteren. Op een moment dat de traditionele muziek industrie aan zijn achterhoede gevecht begon om CD’s en DVD’s technisch te beveiligen, kwam Apple met de iStore. Downloads van muziek tegen een redelijke prijs. En een geavanceerd apparaat om het af te spelen.

Apple is innovatief en er is op dit moment geen ander bedrijf dat in dezelfde mate profiteert van auteursrecht en intellectueel eigendom. Het succes van Apple is afhankelijk van de huidige bescherming die hierdoor wordt geboden. En deze bescherming is ontworpen voor het geschreven woord. Apple is er in geslaagd om op een agressieve manier van deze bescherming te profiteren en tegelijkertijd gebruik te maken van de uitgebreide mogelijkheden die de digitale samenleving biedt.

{lang: 'nl'}

From → ICT